Zakelijk zonnepanelen kopen (met subsidies)

zonnepanelen

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen? Een hele slimme keuze. Het levert je nogal wat op, op vele vlakken. Zo ga je voortaan Duurzaam Verantwoord Ondernemen met zonnepanelen op je bedrijfspand. Ook is zonne-energie goed voor het milieu, en dat is dan meteen ook weer goed voor de naam van je bedrijf.

Veel bedrijven gebruiken nog steeds energie die vanaf de energieleverancier komt. En dat brengt veel kosten met zich mee. In een bedrijfspand verbruik je immers vele malen meer energie dan thuis. Zeker als je een groot pand hebt, met veel stroomverbruikers. Zonne-energie is de meest effectieve manier om kosten te besparen.

Voordelen zonnepanelen voor bedrijven

En dat brengt ons meteen bij het eerste voordeel van zakelijke zonnepanelen: een lagere energierekening en dus kosten besparen. Maar omdat je zelf energie opwekt met een PV-installatie, hoef je niet meer je energie in te kopen bij een energieleverancier. En daardoor ben je niet meer afhankelijk van de stijging in stroomprijzen die die leverancier biedt. Dus feitelijk ben je met zonne-energie alleen maar voordeliger uit als die energieprijzen gaan stijgen. En ook is zonne-energie een mooie aanvulling wanneer je duurzaam / duurzamer wilt ondernemen. Zonnepanelen stoten geen CO2 uit.

Ook een voordeel – ook al is dat misschien niet aan de orde op dit moment: zonnepanelen verhoogt de waarde van uw bedrijfspand. Voor toekomstige kopers is het een pand met lage energielasten en dus biedt het meerwaarde. Dat maakt ook dat het pand makkelijker is te verkopen.

Welke subsidies / regelingen zijn er?

Zonnepanelen is even een investering. Maar wel fiscaal aantrekkelijk en dat komt door de volgende regelingen:

  • EnergieInvesteringsAftrek (EIA)
  • KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)
  • BTW en algemene investeringsaftrek

Energie investeringsaftrek (EIA)

Investeer je met jouw bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kun je gebruik maken van de regeling Energie Investeringsaftrek. De EIA maakt het mogelijk om 45% van je investering af te trekken van de fiscale winst.

KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA)

Wie investeert in bedrijfsmiddelen komt in aanmerking voor de Kleinschaligheids Investeringsaftrek. Die bedrijfsmiddelen kunnen van alles zijn, zolang het werkgerelateerd is. Is de investering in middelen – zoals zonnepanelen – tussen de 2.301 t/m 57.321 euro? Dan is de aftrek 28%.

BTW en algemene investeringaftrek

Tot slot mag je de panelen ook nog eens aftrekken van de belasting als ‘gewone investering’.

Terugverdientijd zonnepanelen

Zakelijke zonnepanelen – zoals die van het merk URE of Q-CELLS – is een investering die zichzelf snel terugverdient. Gemiddeld is dat tussen de 6 en 8 jaar. En dat gaat nog sneller wanneer u de BTW terug heeft gekregen. En daarbij kun je tot 25 jaar lang van je panelen genieten. Zo lang gaan ze namelijk makkelijk mee. Dus feitelijk betekent dat 15 jaar gratis energie

Zakelijk zonnepanelen (laten) plaatsen

Ook zakelijke zonnepanelen komen natuurlijk met een duidelijke handleiding. Je hoeft de montage van de panelen gelukkig ook niet zelf te doen. De meeste leveranciers – ook in jouw regio – van zonnepanelen sturen een monteur mee en die gaan voor je aan de slag. Zo weet je helemaal zeker dat de panelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Niet alleen qua installatie an sich, maar ook qua plaatsing op het dak. Zodat ze het meeste opbrengen.

Leave a Reply